Utcák Dunaszerdahelyen

 2012.03.03. 11:12

Hiába van magyar többség egy határon túli magyar településen, az utcaneveken ez csak nehezen látszik, pláne ha a legnagyobb internetes kereső térképén próbáljuk lenyomozni. Utcanevek "Dunajska Streda"-n a Google-ön keresztül.

Ha Dunaszerdahely nevét magyarul írjuk be a Google-maps keresőjébe, szerencsére megérti, és meg is találja a helyet, viszont magyarul már nem írja ki nekünk azt. (Korábban egy rövid ideig ezt is megtette).

 


Nagyobb térképre váltás

 

Ha még ezek után sem vesztjük el a fonalat, és tudjuk, hogy mely települést is látjuk, az utcák megkeresése további gondot okoz majd.

A fenti térképre pillantva, aligha olvashatunk le első körben egyetlen magyarul hangzó utcanevet sem, így azt is hihetnénk, hogy itt bizony egy szlovák településről van szó.

Persze ha egy picit jobban szemléljük a látottakat akkor néhány nevet rögvest átfordíthatunk annak - részben - magyar megfelelőjére. Ugyanis sok esetben előfordul a határon túli magyar települések esetében, hogy néha még magyar személyiség nevét viselő utca is átkeresztelődött az idők során, és valójában a helyiek nem azon a magyar néven ismerik amire lefordítható volna az idegen megfelelője. Ez a helyzet például Nagyváradon is, többek közt a Városháza tér / Szent László tér párhuzamban.

 

Dunaszerdahely (szlovákul Dunajská Streda, németül Niedermarkt) város Szlovákiában a Nagyszombati kerület Dunaszerdahelyi járásának székhelye, a Csallóköz központja.

Pozsonytól 48 km-re délkeletre a Csallóköz szívében fekszik.

A Csallóközt rengeteg vízfolyás szabdalta, így csak néhány kiemelkedés volt alkalmas emberi megtelepedésre. A mára már lecsapolt mocsarak nehezítették a mezőgazdasági művelést. A Csallóköz északnyugati része viszonylag ármentesebb terület volt. A délkeleti rész viszonylag homokosabb talajokban gazdag. A város mai területe, amely a "sziget" közepén, szárazabb kavicsos részen terül el, védettebb volt az árvízektől.

A mai város területe több korábbi településből jött létre. Ezek: Szerdahely, Bazsótejed, Csótfalva, Előtejed vagy Kistejed, Enyed, Lidértejed, Nemesszeg, Ollétejed (szk. Mliečany), Pódafa Zöldfasor része, Pódatejed egy része, Pókatelek, Rény, Sikabony (szk. Malé Blahovo), Sóssziget, Újfalu vagy Tótújfalu.

  • Városközpont (Centrum)

  • Északi I., II. lakótelep (Sídlisko Sever I.,II.)

  • Keleti lakótelep (Sídlisko Východ)

  • Nyugati lakótelep (Sídlisko Západ)

2001-ben 23 519 lakosából 18 756 magyar, 3588 szlovák, 353 roma, 147 cseh és 24 német volt. A város a közel 120 ezer lelket számláló Dunaszerdahelyi járás legjelentősebb kulturális, közigazgatási és gazdasági központja. Pozsony közelségének köszönhetően (mindössze 37 km) igen dinamikusan fejlődik.

Wikipédia

Azaz néha még a magyarul kiírt utcatábla sem azt rejti amit kellene neki, hiszen nem a valódi név kerül kiírásra, hanem csak lefordítják az idegen nyelvű verziót.

A térkép alapján tehát - a példánál maradva - Galánta neve lehet rögtön ismerős (Galantska cesta - Galántai út). A Hlavná (Fő utca) felismeréséhez már mélyebb tót nyelvismeretre vagy internetes fordítóra van szükség.

Ha ugyanezt megvizsgáljuk úgy, hogy a helyi lakosság miképp is említi az adott utcákat - hirdetésekben, netes hírekben - akkor pl. a Hlavná/Fő utca esetében jelentősen több találat van a magyar megfelelőre, de számos esetben találkozunk a "Hlavna utca" (tehát kevert) megjelöléssel is. Ugyanakkor magyar szövegkörnyezetben is jónéhány - több ezer - találat van a "Hlavna ulica" megjelölésre.

Címkék: szlovákia dunaszerdahely felvidék utcanevek

A bejegyzés trackback címe:

https://utcakep.blog.hu/api/trackback/id/tr84285867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása