Bár lassan negyed évszázada rendszerváltoztatás volt hazánkban még mindig számtalan helyen felfedezni kommunista "hősök" neveit közintézmények, iskolák, közterek neveiben. Még napjainkban is sok helyütt álldogálnak kitalált vagy valós személyiségek szobor formában tereinken. Lássunk ezek közül néhányat.

Ma, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján - melyet 2001 óta tartunk meg, Kovács Béla, a kisgazdapárt egykori elnökének 1947-es elhurcolása napján - érdemes körbe nézni e téren.


Emblematikus személyiség e sorban Ságvári Endre, a kommunista jogász akit sokáig mártírként tartottak számon, miután 1944-ben megölték. A valóság azonban azonban az, hogy nem mártírhalált halt, hanem köztörvényes ügyben üldözték a rendőrök és fegyveres összetűzésbe ölték meg, miután Ságvári is eltalált több detektívet.

1. kép Ságvári Endre szobra Makón

Dr. Ságvári Endre (eredeti családneve Spitzer) (Budapest, Józsefváros, 1913. november 4. – Budapest, 1944. július 27.) jogász, az illegális kommunista mozgalom tagja.

Budapesti zsidó családban született. Édesapja, dr. Ságvári Sándor híres ügyvéd volt, édesanyja, Ságvári Sándorné Erdős Rozália tanítónő, ismert mecénás, a Nagyfuvaros utcai Nőcsoport elnöke és a MINOSZ (Magyar Izraelita Nők Országos Szövetsége) alelnöke is volt. Húga, Ságvári Ágnes történész-levéltáros 1970 és 1985 között Budapest Főváros Levéltára igazgatója volt[1]. Nagynénje, Ságvári Spitzer Jozefina pedig a világhírű magyar fizikus, Orován Egon édesanyja volt.  (Wikipédia)

Ságvári Endre szobra ma is ott áll például Makó közterén (a fotó a Wikipédiáról - 1. kép), és nevét viseli még középiskolai is, például Kazincbarcikán és Szegeden is.

Egészen 2011-ig a fővárosban utca is viselte nevét, melyet ekkor az '56-os események egyik jellegzetes alakjáról Sinkovits Imréről neveztek el.

De Ságvári Endre utcát még mindig találunk számtalan helyen, így Tatabányán, Kecelen, vagy épp Pécsett (2.kép) is.

2. kép: Ságvári Endre utca Pécsett (Google-maps)

A kilencvenes-kétezres évekbe "Kis-Moszkva"-ként aposztrofált Pécsett nem ez az egyetlen ódium. A várost egykoron a szerbeknek majdnem kiárusító tanácsköztársasági Doktor Sándor emlékműve egészen a tavalyi évig álldogálhatott a város egyik kevésbé frekventált közterén. Az utcanevek között pedig olyan "vicceskedéseket" is találhatunk mint a Sarló és Kalapács utcákat, melyek ráadásul fizikailag keresztezik is egymást a Mecsek oldalában (3. kép).

3. kép: Sarló és Kalapács utca Pécsett a Mecsek oldalában - keresztezik is egymást

Hosszan sorolhatnánk még a még mai napig velünk élő kommunista utcaneveket, melyre már a világhálón is felfigyeltek több helyütt. Így egy Facebook-os csoport is létezik azok eltávolításáért.

Kun Béla (pl. Szászávár, Lippó, Drávaszabolcs, Dombóvár), Szamuely Tibor (Hobol, Nagybaracska), vagy épp Lenin (pl. Marcali, Kismányok, Bátaapáti), és társainak neve még sokáig fog kísérteni minket egy letűnt kor gyalázatos időszakából.

De találunk még Vorosilov utcát is Bikácson, de Dobi István utca is létezik még a mai napig is például Szegeden.

"Tetszettek volna forradalmat csinálni..." - hangzik az ismert idézet. Ilyenkor azt gondolom valóban arra lett volna szükség a rendszerváltás hajnalán.

Címkék: utca diktatúrák február 25 Kommunista áldozatainak emléknapja Kovács Béla

A bejegyzés trackback címe:

https://utcakep.blog.hu/api/trackback/id/tr264134383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása